AKTUALNO

Lea in Grega – prvi par vodnih someljejev v EWSA (Evropskem združenju vodnih someljejev)

Voda je na videz preprosta tekočina, a resnično samo na videz, saj je za celostno poznavanje in razumevanje vode potreben zelo širok spekter znanja. Lea in Grega sta ustanovitelja podjetja Nattura®, ki temelji na lastni tehnologiji izboljšanja vode z informiranjem. Rezultati najbolje govorijo o tem, koliko znanja o vodi se skriva v tehnologiji in izdelkih Nattura®. Voda je njuna strast in zato sta svoje znanje o vodi še bistveno razširila s povsem drugega vidika. Oba sta namreč opravila šolanje in postala vodna someljeja, med prvimi v Sloveniji.
 
Grega in Lea
 
Vodno someljejstvo je pri nas še v povojih, v svetu pa je razširjeno in priznano, saj se vodni someljeji ukvarjajo prav z vodo. Ta je že danes za marsikoga najbolj cenjena pijača, resnično kakovostna voda pa je na splošno vedno bolj dragocena in iskana dobrina. Naloge in funkcije vodnih someljejev so temu primerno številne. Glede na to, da se kakovost vode na splošno slabša, poraba embalirane vode pa narašča, je ena izmed pomembnih nalog vodnih someljejev ozaveščanje širše javnosti o pomenu vode za človeka in naravo. V ta namen organizirajo tudi dogodke na temo vode in vodnih kreacij. Najbolj znan in ugleden v Sloveniji je mednarodni Bled Water Festival, na katerem sodelujejo tako Nattura® kot Grega in Lea, med drugim tudi kot vodna someljeja.
 
 
 
Vodni someljeji znajo na podlagi izkušenj in znanja o vodi ter izostrenih čutil prepoznavati številne lastnosti vode, tudi takšne, ki uidejo vsaki kemijski analizi, zato znajo odlično oceniti lastnosti in kakovost vsake vode in so cenjeni svetovalci na področju vode na splošno. Priporočajo čiste in zdrave vode za stranke v hotelih, restavracijah, vodnih barih ter drugih javnih in zasebnih ustanovah. So tudi odlični poznavalci komercializiranih vod v svetovnem merilu.
 
Zanimivo je njihovo delo v restavracijah. Vsaka voda ima drugačne lastnosti in drugačen okus. Naloga vodnega someljeja je to prepoznati in izbrati ustrezno vodo k določeni hrani, zato v restavracijah skrbijo za degustacijo voda in svetovanje gostom, lahko pa tudi za pripravo vodnih koktejlov in drugih brezalkoholnih spremljav ter za postrežbo vode. Ugledne restavracije, ki dajo veliko na kakovost in izbor različnih voda, imajo svoje vodne menedžerje, to delo pa lahko opravljajo le največji poznavalci vode – vodni someljeji. Praviloma pa boste prav od someljeja lahko mimogrede slišali še kakšno zanimivo zgodbo, saj so odlični pripovedovalci zgodb o vodi.
 
Brez vode ni življenja, in tako kot je za nas pomembna voda, tako je pomembno znanje o vodi. Vodni someljeji imajo izjemno širino in globino tega znanja, zato je dragoceno, da jih imamo tudi v Sloveniji. Za kakršnokoli vprašanje in posvet na temo vode sta vodna someljeja Lea in Grega zagotovo pravi naslov.

NATTURA® na Dnevu inovativnosti 2022

Brdo pri Kranju, 20. september 2022

NATTURA® je bila kot prejemnica Priznanja za inovacijski izziv Primorske gospodarske zbornice povabljena in prisotna na Dnevu inovativnosti, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Rdeča nit letošnje podelitve je bila 'Z inovacijami presegamo meje'. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

 

       

 

* * * * * * *

 

NATTURA® na 52. sejmu Narava - zdravje

NATTURA® se predstavlja na 52. sejmu Narava – zdravje 2022

 

* * * * * * *

  

HA NEUL KIM in NATTURA | BLED WATER FESTIVAL 2022

Ha Neul Kim iz Južne Koreje je nacionalni vodni somelje Južne Koreje, mednarodni svetovalec in zmagovalec prvenstva vodnih someljejev 2014 v organizaciji KISA (Korea International Sommelier Association)

Ha Neul Kim je mednarodno priznan strokovnjak za vodo, večletni redni pisec kolumne v Sommelier Times in voditelj na Sommelier TV. Njegovo znanje o vodi je izjemno in z veseljem ga predaja naprej.

 

HA NEUL KIM z ekipo NATTURA® na BLED WATER FESTIVAL 2022

 

Ekipa Nattura® ga je spoznala na Vodnem festivalu Bled 2022, kjer je povedal, da je izvirska voda v alpskih predelih Slovenije najboljša v svetovnem merilu. Tudi ta voda je bila na voljo na festivalu in ekipa Nattura® mu je predlagala, da na njej preizkusi delovanje tehnologije Nattura®. Prijazno in z zanimanjem je privolil in kasneje dal tudi izjavo, ki si jo lahko pogledate v spodnjem videu. Ob degustaciji je naredil velik vtis, saj je na podlagi okušanja zelo jasno in hitro definiral eno izmed sprememb:

»Clustri v vodi (obdelani s keramično cevko Nattura®) so manjši in takšna voda se veliko lažje absorbira v telo.«

 

 

Ha Neul Kimu se iskreno zahvaljujemo.

Ekipa Nattura®

 

* * * * * * *

 

MILIN PATEL in NATTURA | BLED WATER FESTIVAL 2022

Milin Patel iz Velike Britanije je certificirani vodni somelje, mednarodni svetovalec in diplomant Fine Water Academy

G. Patel je mednarodno priznan strokovnjak za vodo in velik entuziast. Sam zase pravi, da je v povezavi z vodo to, kar je Willie Wonka v povezavi s čokolado. Spoznali smo se na Vodnem festivalu Bled 2022, kjer je bil tudi v vlogi moderatorja festivala.

 

MILIN PATEL z ekipo NATTURA na BLED WATER FESTIVAL 2022

 

Ekipa Nattura® mu je predstavila tehnologijo Nattura®. Z zanimanjem je prisluhnil in bil tudi pripravljen preizkusiti njeno delovanje. Tehnologijo za izboljšanje vode smo preizkusili na resnično vrhunski izvirski vodi iz okolice Bleda, kar je predstavljalo zanimivo preizkušnjo, saj je vodo, ki je sama po sebi vrhunske kakovosti, težko izboljšati, ker ni prav veliko manevrskega prostora za to. A smo poskus vseeno izpeljali. Kasneje je Milin Patel za Natturo dal tudi izjavo. Pogledate si jo lahko v videu spodaj. Žal pa vam ne moremo pokazati izraza na njegovem obrazu ter presenečenih in navdušenih oči ob prvi degustaciji.

»Neverjetno. Minerali v vodi so isti, a v tej vodi (obdelani z informirano keramično cevko Nattura®) so lažji, bolj fini in bolj živi …« so bile njegove prve besede.

 

 

Milinu Patelu se iskreno zahvaljujemo.

Ekipa Nattura®